• Witaj na oficjalnym forum gry PokeWars
Witaj! Logowanie Rejestracja


Ankieta: Co Misio ma tym razem zrobić?
Stek
Kalmary w cieście
Wołowina po misiowemu
[Wyniki ankiety]
 
Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Perypetie Kulinarne MisiaDoTulenia (2) - Kebab
#1
Lightbulb 
*Następny post będzie 17.07.2019 

Kebab DX2- porcja dla 1 niedźwiedzia i 1 gościa

Składniki:

1. Mięso (jakie kto lubi) 500g
2. Ogórek zielony
3. 2 pomidory
4. Sałata
5. Mąka 250g
6. Woda 60ml
7. Oliwa z Oliwek 50ml
8. 10g soli
9. 2 papryczki jalapeno (opcjonalnie, ja daję jak ktoś nie lubi ostrego to niekoniecznie)
10. 2 ząbki czosnku
11. przyprawa do kurczaka (najlepiej kebab)
12. 100ml śmietany 12%+
13. Łyżka majonezu
14. Szczypta pieprzu
15. Szczypta cukru

NO TO LETS GO!

Krok po kroku dla opornych kucharzy. Zoptymalizowane jak robienie eventu.

1. Placki. Wstawiamy piekarnik na 250 stopni jeżeli nie mamy to pomijamy ten punkt. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, oliwe z oliwek 35ml, sól. Urabiamy ciasto tak długo, aż nie będzie grudek. Powinno wyglądać mniej więcej tak 
(zdjęcie 1). Ciasto dzielimy na 2-3 części. Kładziemy na papier do pieczenia kawałek i rozwałkujemy na cienkie placki. Cienki placek można upiec w przygotowanym piekarniku 10min, można też smażyć na suchej patelni ok 2-3min na stronę. Jeżeli żadna z tej opcji nam nie pasuje możemy nawet włożyć go do gofrownicy i nie przyciskać zbyt mocno. Upieczone placki kładziemy jeden na drugim na talerzu i przykrywamy folią aluminiową. Będą one miękły dzięki czemu będzie je można później łatwo zwijać, a my przechodzimy do robienia wnętrza.  

2. Wnętrze. Resztę oliwy wlewamy na patelnie. Wrzucamy mięso i smażymy. W międzyczasie obieramy ogórka i pomidory. Ogórka kroimy w plasterki nie w kostke, bo inaczej nam się wysypie! Pomidora dzielimy na 4 części. Jeżeli zdecydowaliśmy się na papryczki to trzemy je na tarce. Gdy mięso nam dochodzi (jest biało różowe) wsypujemy przyprawę dla smaku. Czekając aż mięso będzie dobrze usmażone robimy sos czosnkowy (jak ktoś nie lubi to niech se ketchup da xd). Ząbki czosnku kroimy na drobne kosteczki po czym przygniatamy je. Całe proporcje mamy w składnikach, więc tylko mieszamy razem śmietanę, majonez, pieprz, cukier i czosnek po czym mieszamy.
Mięso w tym czasie prawdopodobnie będzie gotowe. W tym momencie zawsze wlewam sos i wszystkie warzywa (poza kapustą) na patelnie do mięsa po czym duszę wyłączam ogień, mieszam i przykrywam na 2 minuty to pozwala na dobre połączenie smaków (zdjęcie 2).

3. Gotowe. Wnętrze nakładamy na placuszki i zwijamy. Na górę zawsze dodajemy trochę sałaty, żeby ludzie uważali nas za fit osoby. W tym momencie powinno być zdjęcie efektu końcowego jednak byłem głodny i wraz z degustatorem zjedliśmy zanim zrobiliśmy zdjęcia :/


Opinia degustatora:

Ogólnie zjadłam i jak zawsze dobre jedzonko. Chciałam dać ocenę 9/10, bo jednak 4 liter nie urwało, ale papryczki po godzinie wzięły góre i jednak 10/10 te kebaby. Czasowo czekałam 30min, więc w masterchafie by się zmieścił limit. Jedno z lepszych dań i jak widać proste. Wystarczy siedzieć i patrzeć jak miś robi.


Zdjęcie 1a - [Obrazek: schb2ON.jpg]

Zdjęcie 1b - [Obrazek: Eyex1ET.jpg]

Zdjęcie 2 - [Obrazek: bJEBihy.jpg]
 
Odpisz
#2
Kiedy bagietki?
 
Odpisz
#3
Mój jutrzejszy obiad <3
 
Odpisz
#4
Mmmm ale kebsik, na pewno spróbuję go zrobić samodzielnie. Pozdrawiam cieplutko z rodzinom Wink
 
Odpisz
#5
Siorka gada że w poniedziałek robimy to napiszę jak smakuje
A i degustator się pomylił bo pisze się masterchefie a nie masterchafie chyba że jest z Francji i gada oddawaj fartucha
 
Odpisz
#6
Siema jako dzisiejszy degustator stwierdzam że
-misio kozak kebaby robisz
-i to tyle
Pozderki
 
Odpisz
#7
muszę sobie takiego zrobić
 
Odpisz
  


Skocz do:


Szukanie: 1 gości