• Witaj na oficjalnym forum gry PokeWars
Witaj! Logowanie Rejestracja


Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kulinaria.
#1
Każdy z Nas lubi jeść lub też musi jeść... 

Chciałabym byśmy w tym temacie wymieniali się dobrymi i sprawdzonymi przepisami.

Oto przepis na "zapiekankę teściowej" (moja mama przekupiła  nią sobie mojego męża) :x

500g makaronu (polecam rurki)
300g szynki 
300g żółtego sera
1 jajko
Duża śmietana 30%
Brokuła
Margaryna (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
sól i  pieprz

Makaron i brokułę gotujemy.
Szynkę i ser kroimy w kostkę  (nie dużą).
Do wysmarowanego naczynia dajemy 2/3 makaronu który mamy, na to dajemy szynkę i następnie resztę makaronu. Przykrywamy to serem żółtym, zalewamy sosem i wtykamy równomiernie rozkładając brokułę.

Sos:
Do śmietany dodajemy jajko oraz przyprawy (sól i pieprz), mieszamy :x

W piekarniku 30  min w 220 stopniach (mój szalejot  ustawiam na 170 :x)

Smacznego ^^
 
Odpisz
#2
Mam dwa przepisy na fast-foodowe jedzonko, idealne na każdą porę dnia Big Grin Na razie podam jeden, drugi jest nieco bardziej popularny (#2 to skrzydełka a'la McDonald's).

Proporcji składników nie będę chyba przedstawiał, bo każdy może sobie w tym przypadku według upodobań je dobierać Smile


1) Domowe zapiekanki - jest to raczej szybkie danie, max pół godzinki włączając w to pieczenie...

Składniki:
-Bułki kajzerki
-Pieczarki
-Kiełbasa
-Cebula*
-Ser żółty (polecam w plastrach, chociaż możecie też zetrzeć na tarce ser w kostce)

1. Kiełbasę i pieczarki kroimy w kostkę
2. Podsmażamy oba składniki na patelni (z dodatkiem oleju)(ja najpierw smażę pieczarki, a potem na tej samej patelni kiełbasę - dzięki temu smak obu składników w fajny sposób się miesza)
Dodatkowo możemy też podsmażyć cebulę, tak dla lepszego efektu Smile
W pierwszych 2 krokach stworzyliśmy farsz.

Teraz kajzerki przekrajamy na pół (w poziomie). Na każdą połówkę nakładamy farsz, następnie przykrywając to plastrem lub wiórkami sera. Takie porcje wkładamy do piekarnika - pieczemy 10-15min w temp. 180*, aż serek się ładnie roztopi i bułeczki będą chrupiące. Zjeść można je od razu po wyjęciu z piekarnika. Polecam keczup lub musztardę! Wink Smacznego Smile

[ZDJĘCIE POTRAWY]
 
Odpisz
#3
No to teraz czas na "Tortilla Rudełe Caranthirełe"

Składniki (ja zaopatruję się w Biedronce):
- placuszki tortilli (Tortilla Wraps - chyba 4 lub 5 placuszków jest w opakowaniu),
- mięso mielone (opakowanie 500 g - polecam z szynki bo z indyka to jakieś dziwne jest),
- kostka serka topionego,
- szpinak rozdrobniony,
- 1 cebula (opcjonalnie).

Przygotowanie:
- podsmażyć cebulę, wrzucić mięso, przyprawić (u mnie głównie curry, chilli, gyros), jak mięso będzie +- "dochodzić"  to dorzucić serek topiony i szpinak, wszystko mieszać aż do ujednolicenia farszu,
- farsz wyłożyć na placuszki i zawinąć po swojemu, czy to jak naleśnik, czy jak kebab.

Wybrałem mięso mielone głównie z tego względu żeby cały farsz był w miarę jednolity. Potrawa równie dobrze smakuje, gdy zamiast mięsa mielonego wybierzemy kiełbasę pokrojoną w małe kawałeczki lub piersi z kurczaka.
Nie eksperymentowałem z podsmażaniem placuszków na patelni.

Dziewczyny w SH sobie chwalą taką szamę Smile

Bon Apetit!
 
Odpisz
#4
Master_Of_Darknes, chętnie przetestuję przepis, mam problem z przemyceniem szpinaku całej rodzince :x

Macius, Twój post serio jest zbędny :x

Kami Otari, robię podobne, wydrążam wnętrze z bułki, zapycham farszem i przykrywam wieczkiem z bułki które wcześniej zostało odkrojone ^^ Z kiełbasą jeszcze nie praktykowałam, także chętnie zrobię dziś na kolację ^^
 
Odpisz
#5
po co brokuła ?
 
Odpisz
#6
Brokuła idealnie komponuje się ze składnikami i jest lekkim warzywem, dodaje potrawie smaku ^^
 
Odpisz
#7
Zapiekanka ziemniaczana (tak lubię robić zapiekanki wszelkiej maści).

Na moje naczynie 5,5 L, składniki:

Ok 2 kg. ziemniaków
2 kiełbasy toruńska/podwawelska, mogą być inne Smile
3 średniej wielkości marchewki.
2 x nieduża cebula
Duża śmietana 30%
Sól, pieprz, kolendra
Margaryna (do wysmarowania naczynia).

Ponieważ danie jest dość tłuste kolendra jest idealna + daje świetny smak Wink

Ziemniaki obrane kroimy w talarki i obgotowujemy (od zawrzenia 5min)
Marchew trzemy na tarce na grubych oczkach.
Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.

Do wysmarowanego naczynia dajemy połowę ziemniaków, na to wysypujemy kiełbasę, cebulę, marchew i ponownie ziemniaki :x Do śmietany dodajemy przyprawy (można przyprawić używając innych przypraw) i zalewamy naszą zapiekankę. Naczynie przykrywamy (by Nam sosik wspaniały nie uciekł) i wstawiamy do piekarnika na ok 20-25min.

Temp. 220 stopni (mój szalejot 180)

Smacznego Smile
 
Odpisz
#8
polecam przepis na kaszankę z grilla kaszankę wyciskamy z <nie wiem jak to nazwać > flaka kładziemy w środek kapustę pieprz i zawijamy w folię aluminiową posmarowaną olejem pieczemy według uznania . POLECAM
 
Odpisz
#9
Sałatka z tortellini

Tortellini (paczuszka - ja kupuję w Biedronce, uważam że z serem lepsze)
Szynka ok. 20 dag
Ser żółty ok. 15 dag
Jajko 6szt.
Brokuła (nie uparłam się na nią, jest smaczna :x)
Śmietana 18% - duży kubek
Czosnek - 2-3 ząbki
Przyprawy wedle uznania

Tortellini, brokuł i jajka musimy najpierw ugotować
Ugotowanego brokuła kroimy wedle uznania, ser, szynkę i jajko kroimy w małą kostkę.

Do naczynia/miski dajemy ugotowane tortellini dodajemy wcześniej przygotowane: ser, szynkę, brokuł, jajka.

Do śmietany wyciskamy/drobno siekamy czosnek i dodajemy przyprawy, dodajemy to jako sosik do sałatki Wink

Smacznego Smile
 
Odpisz
#10
[Obrazek: GB3Xv6i.png]

Cześć!
Po krótkiej wymianie z Tusiaczkiem dostałem pozwolenie na dodanie tego posta, bo jednak jakby nie patrzeć przepisy są przepisami, ale cóż z tego jak w przepisie pojawi się jakiś nieznany, nowy składnik, a Wy nie wiecie skąd go kupić? Smile Dlatego wszystkich pasjonatów kuchni azjatyckiej chciałbym zaprosić do nowo otwartego sklepu internetowego z żywnością azjatycką Wyszukane-Smaki.pl

Oferujemy wysokiej jakości, oryginalne produkty z krajów azjatyckich, a także zdrową żywność i produkty z różnych zakątków świata.

W sklepie internetowym Wyszukane-Smaki.pl dokonacie zakupu oryginalnych produktów z Tajlandii, Chin, Wietnamu, Korei Południowej czy Japonii.

Zakupicie u nas najwyższej jakości makarony, ryże, produkty do Sushi oraz wszelkiej maści sosy chili oraz oryginalne, koreańskie zupki błyskawiczne marki Nongshim.

Oferujemy także najlepszą wodę kokosową marki Foco w wielu wariantach smakowych, a także, nowość na polskim rynku - soki Malee.

Dla pasjonatów zdrowej żywności proponujemy produkty marki BIO Rinatura, pochodzące w 100% z kontrolowanych upraw ekologicznych.

Jeśli jesteś pasjonatem kuchni azjatyckiej, w sklepie internetowym Wyszukane-Smaki.pl na pewno znajdziesz coś dla siebie!

Chciałbym również zaprosić Was na nasz fanpage na Facebooku, na którym już niedługo zaczną pojawiać się nasze autorskie przepisy na dania kuchni azjatyckiej.
 
Odpisz
#11
Teoretycznie łatwe i proste.
Odpowiedni ryż do sushi, wasabi, imbir itp itd dostaniesz nawet w supermarkecie więc to nie problem.
Przygotowanei to kwestia tego by się nie rozlatywało (więc jak już nauczysz się odpowiednio ugotowac ryż to problem z głowy).

Problemem jest ryba. Kupienie dobrej, świeżej ryby łatwe nie jest, a kupowanie mrożonej wędzonej itp zabija smak sushi.
 
Odpisz
#12
Próbowalem kiedyś robić sushi Nawet kupiłem sobie specjalny zestaw. I o ile na filmikach na youtube wydało sie to całkiem proste to okazało się,że takie proste nie jest. I jednak pewne zdolności manualne trzeba mieć ( na pewno nie każdy będzie się do tego nadawał - sam się niestety nie nadawałem)

Wolę zdecydowanie bardziej tradycyjne potrawy. 
Dzisiaj planuję ugotować tradycyjny bigos. Co nie jest wbrew pozorom jakieiś mocno skomplikowane Wink
https://www.przepisy.pl/blog/jak-ugotowac-bigos
 
Odpisz
#13
(15.07.2016, 20:01)Tusiaczek87 napisał(a): Każdy z Nas lubi jeść lub też musi jeść... 

Chciałabym byśmy w tym temacie wymieniali się dobrymi i sprawdzonymi przepisami.

Oto przepis na "zapiekankę teściowej" (moja mama przekupiła  nią sobie mojego męża) :x

500g makaronu (polecam rurki)
300g szynki 
300g żółtego sera
1 jajko
Duża śmietana 30%
Brokuła
Margaryna (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
sól i  pieprz

Makaron i brokułę gotujemy.
Szynkę i ser kroimy w kostkę  (nie dużą).
Do wysmarowanego naczynia dajemy 2/3 makaronu który mamy, na to dajemy szynkę i następnie resztę makaronu. Przykrywamy to serem żółtym, zalewamy sosem i wtykamy równomiernie rozkładając brokułę.

Sos:
Do śmietany dodajemy jajko oraz przyprawy (sól i pieprz), mieszamy :x

W piekarniku 30  min w 220 stopniach (mój szalejot  ustawiam na 170 :x)

Smacznego ^^
\


moja ciocia odobne robi pycha <3
 
Odpisz
#14
Ja właśnie żureczek zjadłem domowej roboty i na prawdę świetna sprawa Smile
 
Odpisz
#15
Hm bardzo ciekawe przepisy tu podsyłacie. Na pewno wypróbuję tej sałatki z tortellini
 
Odpisz
  


Skocz do:


Szukanie: 1 gości