Czy łuszczyca skóry głowy swędzi?

3 Odpowiedzi, 66 Wyświetleń

Pytanie może wydaje się dziwne, ale dopiero co zdiagnozowano u mnie łuszczycę skóry głowy i mam pytanie – czy swędzenie to norma? U mnie swędzi prawie non stop, najbardziej wieczorem i w nocy. Czy tak jest u wszystkich?
Ja już się przyzwyczaiłem – drapię się co chwilę, szczególnie wieczorem albo w stresie. U mnie bardzo pomógł zestaw Psorisel – szczególnie emulsja na noc łagodziła swędzenie, a rano płyn zmiękczał łuskę. Po spłukaniu i użyciu ich szamponu miałem wreszcie trochę spokoju. Nie zniknęło wszystko od razu, ale objawy się wyciszyły.
[Obrazek: 7941501712253068-1.webp]
U mnie na początku swędzenie doprowadzało mnie do szału – miałam skorupę na całej głowie. Zastosowałam piankę Clarelus (czy jakoś tak) dosłownie kilka dni i... nie mam nic do dziś. Może to przypadek, może nie, ale swędzenie zniknęło zupełnie. Teraz tylko dbam, żeby nie wróciło – żadnej gorącej wody, zero suszarki, delikatna pielęgnacja.
Salicylol i Diprosalic – zna je chyba każdy, kto miał łuszczycę. Dają szybki efekt, ale to nie rozwiązanie na dłużej. Ja stosuję teraz szampon Healpsorin i raz na kilka dni zestaw Psorisel – wieczorem emulsja, rano płyn, po 15 minutach szampon. Całość można stosować regularnie bez podrażnień i jest dostępna bez recepty.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości